Blog

Dune Mesihi

Uyarı : Bu yazı Dune serisinin ilk kitabından bilgiler içermektedir. Eğer ilk kitabı okumadıysanız yazıyı okumamanız tavsiye edilir. Dune serisinin ilk kitabını bitirdikten sonra serinin ikinci kitabı olan “Dune Mesihi”ni büyük bir hevesle okumaya başladım. İlk kitapta Dük Leto’nun Arrakis’i Harkonnenler’e kaptırmasından sonra çöle sığınan oğlu ve eşinin Fremenler ile tanışmasına ve Paul Atreides’in “Muad’Dib”e…

Dune

Dune serisi birçok kişi tarafından en iyi bilimkurgu romanları arasında gösterilmektedir. Frank Herbert tarafından kaleme alınan 6 kitaplık serinin ayrıca yazarın ölümü sonrası oğlu Brian Herbert tarafından Dune serisinin öncesini anlatan 6 kitaplık başka bir seri de bulunmaktadır. Dune serisinin ilk kitabında evrende baharat (melanj) adı verilen uyuşturucu ve yaşlanmayı önleyen maddenin çıkarıldığı Dune adıyla…

Beyin

Beynimiz, kim olduğumuzu, nelerden hoşlandığımızı, nelere ihtiyaç duyduğumuzu, nasıl karar verdiğimizi tanımlar ve kimliğimizi oluşturur. Teknoloji ve tıp dünyasının gelişimiyle pek çok mekanizması aydınlatılmış olsa da beyin, hala gizemini korumayı başarmıştır. David Eagleman, Beyin kitabında vücudumuzun bu nadide parçasının hikayesini beyin biliminin aydınlattığı noktalardan yola çıkarak beynin hikayesini anlatıyor ve henüz bitmemiş bu hikayenin devamı…

Görmek ve Fark Etmek

“ Görmek ve Fark Etmek ” Alain de Botton’ın insanın yaşadığı ortama, hislerine dair bakış açısını sorguladığı bir kitap. Kitap yazarın farklı kitaplarındaki yazılarının derlemesinden oluşuyor. Kitabı oluşturan 9 bölüm;  Sıkıcı Kentlerin Büyüleyiciliği, Yalnız Erkekler, Hayvanat Bahçesi, Yazmak (ve Alabalıklar), Mizah, Çalışma ve Mutluluk, Özgünlük, Havaalanı ve Hüznün Güzelliği isimlerini taşıyor. Kitap içerisinde en beğendiğim…

Gıdanın Geleceği

Dünya nüfusu gün geçtikçe artıyor ve bu nüfusu beslemek gittikçe zorlaşıyor. Zorluk yaşayan her sektör gibi gıda sektörü de bu problemi çözmek için teknolojiyi kullanıyor. Teknoloji hayatımızı değiştirirken yediklerimizi de değiştiriyor. Artık neredeyse her mevsimde her meyveyi yiyebiliyoruz, balıklar denizden yakalanmak yerine çiftliklerde yetiştirilebiliyor, yediklerimizin genetiğiyle oynayarak onları daha dayanıklı ya da daha iyi tatlı…

Üçüncü Şempanze

İnsanlar ile şempanzeler arasındaki genetik farklılığın oranı yüzde 2’dir. Fakat insanlar dünyanın her yerine yayılmış ve doğaya hükmetmişken, genetik olarak bize en yakın olan şempanzeler insanların hükmünde yaşamaya, hayvanat bahçelerinde kilitli yaşamaya ya da deneylerde kobay olarak kullanılmaya maruz kalmıştır. Jared Diamond, “Üçüncü Şempanze” insan türünün yükselişinin öyküsünü anlatıyor. İnsanın diğer canlılardan üstün hale gelmesi…

Başkalarının Aklı

Günlük hayatımızda farkında olmadan birçok karar veririz ya da konuşmalarımızla ve eylemlerimizle birçok başka kişinin kararlarını etkileriz. Peki ne zaman kararlarımızın etkilendiğinin farkında mıyız? Karşımızdaki kişinin kararlarını bazen etkileyebiliyorken, bazen neden etkileyemiyoruz? Tali Sharot, “Başkalarının Aklı” kitabını yazmaktaki amacını “ birilerinin fikirlerini değiştirmek için giriştiğimiz çabalardaki sistematik hataları ortaya koymak olduğu kadar, bunu başarabildiğimiz zamanlarda…

Checklist Manifesto

Bir işi hatasız yapmanın en etkili yolu nedir? Bu sorunun cevabı kişiye göre değişebilir kimi tecrübelerine güvenerek gerekli tüm bilginin aklında olduğuna inanır, kimi detaylı excel dosyaları hazırlayarak herhangi bir şeyi atlamadığına emin olur, kimi not tutarak ya da notlarına bakarak işini yapar. Fakat ne kadar titiz davransanız da zaman zaman hata yapabilirsiniz. Mesleğinize göre…

Elon Musk – Geleceği İnşa Eden Adam

Elon Musk günümüzün en başarılı iş insanlarından ve en zenginlerinden biri. Paypal, SpaceX, Tesla Motors, SolarCity, Neuralink, The Boring Company şirketilerinin kurucularından. Şirketlerine baktığınızda yeni şeyler denemekten ve başarısızlıktan korkmayan bir anlayışa ve kendi kendine uzay roketi yapımını öğrenip şirket kurabilecek azme sahip. Son günlerde ise bu başarılarından çok  kripto paralara yaptığı müdahaleler nedeniyle konuşuluyor.…

Tüm Hastalıkların Şahı

“Bir organ veya dokudaki hücrelerin kontrolsüz olarak bölünüp çoğalmasına bağlı olarak yakın dokulara yayılmasıyla veya uzak dokulara sıçramasıyla beliren hastalık, amansız hastalık.” Kanserin sözlükteki anlamı bu. Kimilerimiz için kanser sadece sözlükteki anlamından ibaret olsa da, kimilerimizin hayatında sadece bir kelimeden çok daha fazla yer kaplar. Hastalıktan dolayı yakınlarını kaybetmiş olanlar için üzüntü, hastalığa sahip olanlar…

Yükleniyor…

Bir yanlışlık oldu. Lütfen sayfayı yenileyin ve/veya tekrar deneyin.


Blogumu Takip Edin

Yeni içerik doğrudan gelen kutunuza iletilsin.