Görmek ve Fark Etmek

“ Görmek ve Fark Etmek ” Alain de Botton’ın insanın yaşadığı ortama, hislerine dair bakış açısını sorguladığı bir kitap. Kitap yazarın farklı kitaplarındaki yazılarının derlemesinden oluşuyor. Kitabı oluşturan 9 bölüm;  Sıkıcı Kentlerin Büyüleyiciliği, Yalnız Erkekler, Hayvanat Bahçesi, Yazmak (ve Alabalıklar), Mizah, Çalışma ve Mutluluk, Özgünlük, Havaalanı ve Hüznün Güzelliği isimlerini taşıyor.

Kitap içerisinde en beğendiğim iki bölüm Sıkıcı Kentlerin Büyüleyiciliği ve Çalışma ve Mutluluk oldu. Sıkıcı Kentlerin Büyüleyiciliği bölümünde yazar yaşadığı kent olan Zürich’ten yola çıkarak insanın herkesten farklı olma isteğini sorguluyor ve “sıkıcı” bir şehrin faydalarını anlatıyor. “ Modern ve laik toplumlardaki insanların çoğunun- benimsediği bir görüşe göre “herkes” gibi olmak, bir insanın başına gelebilecek en kötü şey, tam anlamıyla kadersizliktir. “ “Herkes”, geçerli değerler sistemine bağlı sıradan insanları ve kent merkezinden uzakta, sıkıcı bir hayat sürenleri içine alan bir kategoridir. Doğru düşünen insanların amacı, kendilerini bu grubun dışında bir yerde tanımlamak ve yeteneklerinin elverdiği ölçüde bu gruptan “ayrı durmaktır”. Ama farklı olma arzusu, sıradan olmanın ne anlama geldiğiyle yakından ilgilidir. (…) Yüksek statüye sahip olma arzusunun en güçlü olduğu yerler, sıradan olmanın saygın ve rahat bir yaşam sürmek için gerekli olan asgari koşullardan yoksun olmak anlamına geldiği ülkelerdir.” diyen yazar herkesin sıradan olabildiği şehirlerin en yaşanabilir şehirler olacağını iddia ediyor.

Çalışma ve Mutluluk bölümünde ise yazar insanların sahip oldukları işe yükledikleri anlam ve işten beklentilerini sorguluyor. Modern dünyada insanın işten bir beklentisinin de mutlu olmak olduğunu belirten yazar bu beklentinin insanın işe katlanmasını zorlaştırdığını öne sürüyor. Eskiden insanların işten mutluluk gibi bir beklentisi olmadığını sadece geçinmesi için bir araç olduğu belirtilen bölümden işin mutluluk getirmesi beklentisinin nasıl ortaya çıktığını irdeliyor. Çalışılan iş ile ilgili beklentiler değiştirildiğinde insanın işe ve kendine bakış açısının değişeceğini anlatıyor.

“ Görmek ve Fark Etmek “ Alain de Botton ile tanışmak için güzel bir kitap. Okuması kolay olan bu kitabı okuduğunuzda yazarın diğer kitapları hakkında da okuruna fikir veriyor.

Daha fazlası için instagram: @kelimelerinzihni

Yazarın Diğer Kitapları

Mutluluğun Mimarisi – Sel Yayıncılık

Felsefenin Tesellisi – Sel Yayıncılık

Statü Endişesi – Sel Yayıncılık

Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı – Sel Yayıncılık

Seyahat Sanatı – Sel Yayıncılık

Aşk Üzerine – Sel Yayıncılık

Gelecek Daha Güzel Günler Mi Getirecek? – Domingo Yayınevi – Alain De Botton, Steven Pinker, Malcolm Gladwell, Matt Ridley

Romantik Hareket – Sel Yayıncılık

Öp ve Anlat – Sel Yayıncılık

Terapi Olarak Sanat – Everest Yayınları – Alain De Botton, John Armstrong

Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir? – Sel Yayıncılık

Cinselliği Nasıl Farklı Yaşarız? – Sel Yayıncılık

Ateistler İçin Din – Sel Yayıncılık

Haberler – Sel Yayıncılık

Havaalanında Bir Hafta – Sel Yayıncılık

Yazarın Konuşmaları

Yorum bırakın