Yaratıcı Tür

Etrafınıza bakın. Gördüğünüz neredeyse her şey insanın yaratma güdüsünün bir sonucudur. İnsan sürekli yeni bir şeyler bulmak ya da var olanı değiştirmek, geliştirmek ister. Graham Bell’in bulduğu telefondan şu an kullandığımız akıl telefonlara ulaşmamızı sağlayan bu güdüdür. Bir bilim adamının icadı hiçbir zaman ilk icat edildiği zamanki gibi kalmaz, sürekli kendinden sonra gelen kuşaklar tarafından geliştirilir.

“ İnsanlığın yaratma becerisi ve güdüsünün temelinde yatan şey nedir? Zihnimizdeki yaratıcı yazılım nasıl çalışıyor, ona neden sahibiz ve bizi nereye götürüyor?”  David Eagleman ve Anthony Brandt sanatçı ve bilim insanı bakış açılarıyla bu soruların cevaplarını “Yaratıcı Tür” kitabında veriyor.  

Kitap 3 kısımdan oluşuyor. 1. Kısımda insanın yaratmaya neden ihtiyaç duyduğu ve bunu yaparken kullandığı yöntemler anlatılıyor. İnsanın “şöyle olsa nasıl olur”ları düşünmesiyle ortaya çıkan yenilikler ve bu şekildeki düşünme yeteneğinin insanı tehlikelerden nasıl koruduğuna dair örnekler verilen bölümde, yeni şeyler yaratmada geçmişin önemi vurgulanıyor. Klasik saatlerden nasıl akıllı saatlere ulaştığımıza, eski sanat eserlerinin esinlenerek yeni sanat eserlerinin nasıl ortaya çıktığına dair örnekler okuyucuya sunuluyor. II. Kısımda yaratıcı düşünce yapısının ana öğeleri özetleniyor. “ Edison, fikrinin hayatta kalabilmesi için seçenekleri çoğaltmak gerektiğinin farkındaydı. Kendi ifadesiyle: ” Bütün olasılıkları tükettiğinizde, şunu hatırlayın: Aslında tüketmediniz.” Diyen yazarlar, iyi bir fikir ortaya çıkarmak için ne kadar çok fikirin üretilmesi gerektiği, alınması gereken riskleri bilim insanları ve sanatçıların tecrübelerinden yola çıkarak okuyucusuna sunuyor. 3. Kısımda ise günümüzdeki okullarda ve şirketlerde yaratıcı düşünme biçiminin nasıl uygulanabileceğinden ve bunun öneminde bahsediliyor. Bu bölümde yaratıcı şirketlerden verilen örneklerle şirketlerin başarısında yaratıcı düşünme biçiminin örneklerinden veriliyor. Goethe’nin “Çocuklarımıza bırakmayı umabileceğimiz yalnızca iki kalıcı miras vardır. Bunlardan biri kökler, diğeri de kanatlardır.” Sözünden yola çıkarak okullarda da yaratıcı düşünme biçiminin çocuklara nasıl aşılanabileceği ve çocukların ufak yaşlarda risk almaktan çekinmeyerek farklı şeyler düşünme, sorunlara farklı çözümler sunma güdüsünün artırılmasının ne kadar önemli olduğu bilimsel veriler ile anlatılıyor.

Yaratıcı Tür kitabı popüler bilim kitabı sevenler için insanın yaratma ihtiyacının temeli ve insanın yaratma güdüsü ile dünyayı ve günlük yaşamı nasıl şekillendirdiği anlatan akıcı bir kitap. Kitap içerisinde anlatılan örneklerin resimlerinin verilmesi kitabın okunmasını daha zevkli hale getiriyor. Sanatta ve bilimde insanın yaratma güdüsünün sınırsızlığını okurken, kendiniz için de nasıl daha yaratıcı bir gelecek oluşturabileceğinizi öğreneceksiniz.

Daha fazlası için instagram: @kelimelerinzihni

Yazarın Diğer Kitapları:

Incognito – Beynin Gizli Hayatı – Domingo Yayınevi

Beyin – Domingo Yayınevi

Ve… Sonraki Hayattan Kırk Öykü – Domingo Yayınevi

Yazarın Konuşmaları

1 Comments

Yorum bırakın