Pürdikkat

Teknolojinin hayatımızdaki yeri arttıkça, dikkatimizi sadece bir konuya vermek de gittikçe zorlaşıyor. Bir şey üzerinde çalışırken gelen bir sosyal medya bildirimi ile elimizin telefona gitmesi, “acil” uyarısı ile gelen bir maille konuyu yarım bırakmamız çoğumuzun başına geliyordur. Gün sonunda kendimizi yorgun hissetmemize rağmen, pek de bir iş halledememiş olarak günlerimizi geçiyoruz. Sürekli ulaşılabilir olmak verimliliğimizi dikkat çekici şekilde azaltıyor. Bize bir şey katmayan şeylere ayırdığımız zaman gün geçtikçe artıyor.

Cal Newport’a göre iletişim teknolojinin gelişmesine ayak uydurmakta zorlanan insanoğlu odaklanma becerisini yitirmiş durumda. İnsanlar bir şeyler öğrenmek için yoğun bir şekilde odaklanmak yerine günlük yüzeysel işleri yaparak yaşamayı tercih ediyorlar, çünkü daha kolay ! Bir şey öğrenmek ve ya bir şey yaratmak için odaklanmak yerine, gelen bir maile cevap yazarak kendini verimli hissetmek insanlara çekici geliyor. Özellikle zihin emekçisi dediği beyaz yakalı çalışanların verimli olmak yerine meşgul olmayı tercih ettiğini belirten Newport bu durumu şöyle tanımlıyor; “Verimliliğe vekalet eden meşguliyet: Yaptıkları işi verimli ve değerli kılan şeylere dair kriterlerin veya açık göstergelerin yokluğunda çoğu zihin emekçisi, endüstri çağı koşullarında geçerli olan verimlilik göstergelerine geri dönmektedir: başkalarının görebileceği şekilde bir sürü şeyle uğraşmak.” Bir diğer durumda ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar işlerini bitiremeyen, iş yaptıkça daha fazla çok işi biriken çalışanlardır. Cal Newport’a göre bunların hepsinin altında yatan sebep aynıdır; Odaklanma becerisini yitirmiş olmak.

Newport tabi ki de bu durumun bütün sorumluluğunu çalışanlara vermiyor. Günümüzdeki şirket kültürlerinin de bu duruma yol açtığını belirtiyor. Çalışanların her an ulaşılabilir olmasının istenmesi, uzun mesai saatleri, maillere hemen cevap beklenmesi, açık ofiste çalışmanın onların odaklanma becerisini elinden aldığını belirtiyor. Yapılan işin anlamlı gelmemesi o iş yapan kişinin motivasyonunu da düşürüyor. Günümüz zihin emekçilerini zanaatkarlar ile karşılaştıran Newport, zanaatkarların çalışmalarının sonucunda bir ürün ortaya çıktığı için başar ölçülerinin kesin olduğu fakat zihin emekçileri için bu durumun aynı olmadığını örnekler ile anlatıyor. “ Pek çok zihin emekçisinin yaşadığı sorunun kaynağı aynı sayılır. Verimli birer çalışan olduklarını ve kazandıkları parayı hak ettiklerini kanıtlamak istiyorlar, ancak bunu nasıl yapabileceklerine dair pek bir fikirleri yok.” diyen Newport bu durumun çalışanı da mutsuz ettiğini belirtiyor. Yaptığı işi anlamlandıramayan kişinin işine odaklanması da zorlaşıyor.

“Pürdikkat” kitabında insanın odaklanma becerisini nasıl kaybettiği ve bunu kazanmak için nelere yapılabileceği yazar tarafından detaylı örnekler ile anlatıyor. Kendi tecrübeleri okurları ile paylaşan Newport, telefon uygulamalarından gelen bildirimleri kapatmak, herkese anında cevap yazmamak, uygulama kullanma sınırı koymak gibi yapabileceğiniz ufak değişiklikler ile hayatınızda büyük farklar yaratabileceğinize sizi ikna ediyor. Odaklanma becerisini arttırmak için farklı yollar sunarak okuyucusuna bunlardan kendisine uyanı seçmesini tavsiye ediyor. Kitap içerisinde bir çok çalışma ve kitap referans olarak veriliyor. Bu da konu hakkında daha fazla okuma yapmak isteyenler için bir çok seçenek sunuyor.

Gerçekten de odaklanma becerimizi gün geçtikçe kaybediyoruz, bir elimizin hep telefonda olduğu bir hayat, yüzeysel şeylere ayırdığımız vakti gittikçe artırıyor. Durumun vahametine inanmıyorsanız, bir şeyle uğraşırken işi bitirene kadar konu ile alakası olmayan şeylere ne kadar vakit ayırdığınızı ölçmeye başlayabilirsiniz. “Pürdikkat”, odaklanma becerisi kazanıp daha derin bir hayat yaşamak isteyen okuyuculara yol gösteren ve farkındalık yaratan bir kitap. Şimdi telefonunuzu bir kenara bırakıp, gerçekten yapmak istediğiniz şeylere odaklanma zamanı !

Daha fazlası için instagram: @kelimelerinzihni

Kitap içerisinden okuma liste eklediği kitaplar;

Günlük Ritüeller – Mason Currey – Kolektif Kitap

Psikolojide Tipler – Carl Gustav Jung – Pinhan Yayınları

Yeteneğin Şifresi – Daniel Coyle – Beyaz Yayınları

Vermek ve Almak – Adam Grant – Modus Kitap

İş Bitirici – David Allen – Babıali Kültür Yayınları

Eşyanın Dilinden Anlamak – Matthew B. Crawford – Metropolis Yayınları

Anathem – Neal Stephenson – Ayrıntı Yayınları

Teknopoli – Neil postman – Sentez Yayınları

Akış: Mutluluk Bilimi – Mihaly Csikszentmihalyi – Buzdağı Yayınevi

Somut Ekonomi – J. Bradford DeLong, Stephen S. Cohen – Nobel Yaşam

Yazarın Diğer Kitapları:

Dijital Minimalizm – Cal Newport – Metropolis Yayınları

Yazarın Konuşmaları:

Yorum bırakın