Outliers – Çizginin Dışındakiler

Outliers okuyuna kadar neredeyse her yerde karşıma çıktı. Kitapçılarda çok satanlar listesinde, izlediğim videolarda, katıldığım eğitimlerde tavsiye edilen kitaplar arasında, sosyal medyada… Bu nedenle kitabı okumaya büyük bir beklenti ve merakla başladım.

 Malcolm Gladwell bu kitapta “Neden bazı insanlar daha başarılı olur?” sorusunu soruyor. Genel olarak bu sorunun ilk akla gelen cevabı, o insanların daha zeki ve ya daha yetenekli olduğu oluyor. Gladwell ise sadece zeka ve yeteneğin tek başına yeterli olmadığını bunun yanında insanların yaşadıkları çevrenin, toplum kültürlerinin, çalışmalarının, yaşadıkları çağın hatta doğdukları yılın da bu kişilerin başarılı olmasında payı olduğunu öne sürüyor. Kitap içerisinde de örnek olarak başarılı insanları, müzik gruplarını, toplumları inceleyerek başarılarının altında yatan etkenleri detaylandırıyor.

Yazar kitapta ayrıca neden bazı insanların yüksek IQ’suna ya da yeteneğine rağmen başarılı olamadıklarını da inceliyor. Çocukken deha olarak görülen kişilerin neden büyüdüklerinde başarılı olamadıkları, bazı sporlarda yılın 3. Ayından sonra doğan sporcuların neden  yükselemediği gibi örneklerle okuyucularına anlatıyor.

Outliers kitabı MediaCat tarafından yayımlanan okuması keyifli başarılı insanların yaşamlarına farklı açıdan bakan bir kitap. Kitap bazı kişiler tarafından kaderci olarak anlaşılabilir ama bence başarılı olmak için çevremizdeki etkenlerin farkına varmamızı ve bunlardan hangilerini ve nasıl kontrol edebileceğimizi anlatan, elimize geçen şansları kullanmamız için bizi teşvik eden rehber bir kitap.  Siz de benim gibi çevrenizden etkilenerek beklentinizi arttırdıysanız, beklentinizi düşürmenizin kitaptan daha çok keyif almanızı sağlayacağını belirtebilirim. Çoğu kişi tarafından yazarın en iyi kitabı olarak gösterilen Outliers, yazarın diğer kitaplarını okuma isteği de uyandırıyor.

Yazarın Diğer Kitapları:

The Tipping Point (Kıvılcım Anı) – MediaCat Kitapları https://www.goodreads.com/book/show/29934575-the-tipping-point?ac=1&from_search=true&qid=aqfDCQ8zdW&rank=1

Blink – MediaCat Kitapları

Davut ve Golyat – MediaCat Kitapları

What The Dog Saw (Köpeğin Gördüğü) – MediaCat Kitapları

Yazarın Konuşmaları:

Yorum bırakın