Kârhanede Romantizm

Ülkemizde futbol günden güne eğlencesini yitiriyor. Bunda futbolun çocukken mahallemizde oynadığımızın oyundan çıkıp endüstrileşmesinin ve özellikle ülkemizde saha içinden daha çok saha dışı unsurların işin içine girmesinin payı büyük. Taraftarlık müessesi de bu yönde değişiyor, tuttuğu takımı desteklemek kadar karşı takımın başarısızlığından da haz alan bir ruh haline büründü taraftarlık. Bütün bu unsurlar bir araya geldiğinde futbolu eğlenceli hale getiren teknik, taktik, yetenek yerine hakem, siyaset gibi saha dışı unsurlar daha çok konuşulur hale geldi. Sadece şampiyonun başarılı sayıldığı, diğerlerinin kendi futbolcusunun yuhaladığı, senede 2 teknik direktör değiştirdiği bir oyunun ve bu kadar kolay kaynak ve insan tüketilmesinin sonucu olarak da kulüpler batma noktasına geldi.

Tanıl Bora’nın Radikal gazetesindeki yazılarından derlenen Kerhane Romantizm bizlere futbolun unutulmaya yüz tutan güzel taraflarını bize hatırlatıyor. Kitabın adı kirli ve çirkin futbol ortamında, futbol sevgisi ile ilgili yazılar içermesinden geliyor. Gençlerbirliği taraftarı olan yazar, ülkemizin günden güne yozlaşan futbol ortamında yazıları ile futbolun güzellikleri tutunmamızı sağlıyor. “ İşte, oynamanın bu yanına, herkesin her yerde her çeşit araçla oynayabileceği bir oyun olarak futbola sahip çıkmakta isyancı, devrimci bir yan vardır…. Futbolu böyle sevenler, maç yaparken, kimse figüran olmasın, herkes topa vursun isterler: Şişman da, gözlüklü de, kötü oynayan da, kızlar da… Paslaşmayı severler. En beğendikleri gol, delice abanarak vurulmuş gaddarca bir şutla atılan gol değil, pasları dantela gibi örerek, takımcak atılmış organize goldür. Yeteneksiz birinin yavaş yavaş topu kontrol etmesinden mutlu olur, gurur duyarlar. Hata yapana bağırıp çağırmazlar, onu yüreklendirirler. Futbolun, takım oyunu karakterini severler” diyerek, oyunun hala mahallede oynadığımız o güzel oyun olduğunu ve oyunun bu tarafından vazgeçmememiz gerektiğini futbol severlere hatırlatıyor.

Tanıl Bora yazılarında futbolu ve futbolu güzel hale getiren unsurları, futbolun yenmek ve yenilmekten çok daha fazlası olduğunu anlatıyor. Bu unsurlar bazen deplasman maçına gitmek, bazen dünya kupası maçını izlemek için işten izin almak, bazen çocuğunu ilk defa maça götürmek olarak karşımıza çıkıyor ve okuyucusuna futbolun güzelliklerini hatırlatıyor.

Tanıl Bora’nın ilk okuduğum kitabı “Zamanın Kelimeleri” idi ve kitabı çok beğenmiştim. Kerhanede Romantizm kitabı da yazarın diğer kitaplarını okuma isteğimi perçinledi. İki kitabın konularının birbirinden çok farklı olmasına rağmen yazar iki kitapta da aynı anlatım güzelliğini ve okunabilirliği yakalamış. Tanıl Bora iyi bir yazar olmasının yanında, iyi bir futbol sever olduğunu da bize gösteriyor. Eğer siz de futbolu seviyorsanız, Kerhanede Romantizm kitabını ilgi ile okuyabilir ve bu romantizmden kendinize düşen payı alabilirsiniz.

Yazarın Diğer Kitapları

Tren Bir Hayattır – İletişim Yayınevi

Türkiye’nin Linç Rejimi – Birikim Yayınları

Cereyanlar – İletişim Yayınevi

Milliyetçiliğin Provakasyonu – İletişim Yayınevi

Sol, Sinizm, Pragmatizm – Birikim Yayınları

Boşuna  mı Okuduk? – İletişim Yayınevi

Türk Sağının Üç Hali – Birikim Yayınları

Medeniyet Kaybı – Birikim Yayınları

Zamanın Kelimeleri – Birikim Yayınları

Milliyetçiliğin Kara Baharı – İletişim Yayınevi

Ankara Rüzgarı Gençlerbirliği Tarihi – Tarih Vakfı Yurt Yayınları

İnşaat Ya Resulullah ! – Birikim Yayınları

Sayfiye – İletişim Yayınevi

Yeni Dünya Düzeninin Av Sahası – İletişim Yayınevi

Çizgi Açığı – İletişim Yayınevi

Kimi Başrol Kimi Karakter – Dipnot Yayınları

Yeşiller ve Sosyalizm – İletişim Yayınevi

Yazarın Konuşmaları

Daha fazlası için instagram: @kelimelerinzihni

Yorum bırakın